Ratelpopulier

Ratelpopulier

De ratelpopulier is genoemd naar het kenmerkend ratelende geritsel van zijn bladeren in de wind. Hij groeit het best op matig droge, goed geventileerde grond. De ratelpopulier is een waardplant voor de Oranje Espenspanner.

Ruwe berk

Ruwe berk

De ruwe berk komt veel voor en Nederland. Dit komt omdat hij goed kan groeien op voedselarme bodems. Deze boom wordt gekenmerkt door de witte, ruwe stam en de naar beneden hangende takken. In maart t/m mei bloeit de boom ‘katjes’ die al snel na de bloei naar beneden vallen. De boom zorgt voor veel […]

Schietwilg

Schietwilg

De schietwilg groeit goed langs sloten en waterkanten. In april komen de bladeren en ‘katjes’ tegelijk tevoorschijn. De bladeren zijn langwerpig en hebben een zilverige glans. De bloemen zijn heel eenvoudig en bestaan uit een bladschub en een honingklier. Hier komen insecten en vlinders op af.

Laurierwilg

Laurierwilg

De laurierwilg kan tussen de 10 en 12 meter hoog worden en bloeit van mei t/m juni. Het heeft gele mannelijke en groene vrouwelijke ‘katjes’. De laurierwilg doet het goed in natte omgevingen, zoals slootkanten, moerassen en nat grasland.

Hazelaar

hazelaar

De hazelaar is een veelzijdige struik die weinig specifieke eisen heeft aan zijn groeiomstandigheden en bestand is tegen koude wintertemperaturen. Van januari tot maart pronkt hij met zijn prachtige bloemen, waarna de hazelnoten groeien. Hoewel het wel 10 jaar duren voordat de eerste oogst hazelnoten komt, zijn ze zowel voor mensen als dieren eetbaar en […]

Hop

hop

De hop is een tweejarige klimplant die veel wordt gebruikt in de bierindustrie. Het blad van de hop is donkergroen en het bloeit met groene scheuten die lange stroken vormen. Deze stroken, ook bekend als hopbellen, bevatten de harsachtige hop scheuten die zorgen voor de bittere smaak en aroma in bier.

Katwilg

Katwilg

Deze wilgensoort groeit bijna als een struik en ontwikkelt zich in het voorjaar. De bloei bestaat uit gele ‘katjes’ die meeldraden of stamperbloemen kunnen bevatten. Het is pas later in het seizoen dat de twijgen en bladeren verschijnen. De bladeren zijn langwerpig van vorm.

Kraakwilg

Kraakwilg

De kraakwilg is een wilg die goed groeit op vochtige plekken, zoals langs rivieren en moerassen. Zijn bladeren zijn smal van vorm. Het is soms lastig om hem te herkennen, aangezien hij vaak wordt verward met de schietwilg.

Haagbeuk

Haagbeuk

De haagbeuk is een bladhoudende heester die bekend staat om zijn dichte, groene bladerkroon en robuuste uiterlijk. Hij wordt vaak gebruikt als haagplant of als aankleding in tuinen en parken. De haagbeuk is winterhard en groeit redelijk snel, waardoor hij een populaire keuze is voor groenbeheer. Hij heeft ook weinig onderhoud nodig en heeft weinig […]

Zwarte els

Zwarte els, Alnus glutinosa

De zwarte els groeit overal waar voldoende vocht aanwezig is zoals langs waterkanten, rivieroevers en moerassen. Het is een veel voorkomende boomsoort in Nederland. De zwarte els heeft een donker uiterlijk met paarse knoppen. In januari t/m maart krijgt hij paarsrode ‘katjes’ die zich uiteindelijk ontwikkelen tot nootjes.

Maximale hoogte
Grondsoort
Grondsoort
Bijzonderheden
Bijzonderheden
Soort aanplant
Soort aanplant
Bloeiperiode
Bloeiperiode