Kruisbes

Kruisbes

De kruisbes is een struik die bessen produceert, die vaak worden gebruikt in fruitgerechten, jam en alcoholische dranken. Deze plant groeit het beste op zure, doorlaatbare grond en wordt vaak aangetroffen in bossen en op hellingen.

Spaanse aak

Spaanse aak

De Spaanse aak is een boom die groeit in het warme klimaat van Spanje en de Middellandse Zee. Het heeft een opvallende, breed uitlopende kroon en heldere, groene bladeren. De boom wordt vaak gebruikt als sierboom in openbare ruimtes en tuinen vanwege zijn decoratieve uiterlijk.

Zomereik

Zomereik, Quercus robur

De zomereik, een boom met een lange levensduur, heeft grillige takken die zich in verschillende richtingen uitstrekken. Hij bloeit zelden, ongeveer elke vijf jaar, en zijn bloesem trekt vogels en insecten aan. Tijdens de bloeitijd groeien er “katjes” die uitgroeien tot eikels, die niet alleen eetbaar zijn, maar ook een belangrijk voedselbron vormen voor vele […]

Zomerlinde

Zomerlinde

De zomerlinde bevordert de bodemkwaliteit dankzij haar verteerbare bladafval. Met hartvormige bladeren, is deze boom makkelijk herkenbaar. In de lente zijn de jonge takken rood met rode knoppen, en in juni en juli bloeien opvallende gele bloemtuilen. Later groeien er minder opvallende grijsgroene vruchten. In de herfst krijgen de bladeren een intense gele kleur. De […]

Zuurbes

Zuurbes, Berberis vulgaris

De Zuurbes is een struik of boom die bekend staat om zijn zure vruchten, die veel gebruikt worden in de keuken en voor de productie van dranken en jams. De bladeren zijn groot en rond en de bloemen zijn groenachtig of wit van kleur. Deze struik groeit goed in natte grond en trekt veel vogels […]

Zwarte bes

Ribes nigrum

De zwarte bes bloeit in april en mei met rode paarse bloemen, die later veranderen in glanzend zwarte bessen. Deze bessen zijn eetbaar en worden gebruikt voor producten zoals jam en frisdrank.

Winterlinde

Winterlinde, Tilia Cordata

De Winterlinde groeit zonder moeite op verschillende grondsoorten en is populair als straat- of parkboom. In juni en juli bloeit hij met geelachtige of witte bloemen die bijen aantrekken dankzij hun geur. Na de zomer groeien deze uit tot kleine rode nootjes.

Blauwe bosbes

Blauwe bosbes

De Blauwe bosbes is een kleine, decoratieve struik die blauwe bessen produceert. Deze bessen zijn zoet en worden vaak gebruikt voor culinaire doeleinden zoals sap, jam en desserts. De struik is winterhard en groeit het beste in volle zon of halfschaduw in vochtige, zure grond.

Beuk

Beuk

De beuk is een reusachtige boom die een levensduur van 200 tot 300 jaar kan bereiken. Het bereiken van volwassenheid duurt zeker 30 jaar. De boom produceert nootjes, die door mensen en dieren worden gegeten, hoewel overmatig gebruik ongewenst is omdat ze een beetje blauwzuur bevatten – een giftige stof. Gelukkig kunnen de nootjes door […]

Aalbes

Aalbes

De aalbes strekt zich uit tussen de 1 en 2 meter, met heldergele tot groene bloemen die een roodachtige bes voortbrengen. Rijk aan vitamine C, zijn deze bessen populair voor sap- en jambereiding.

Maximale hoogte
Grondsoort
Grondsoort
Bijzonderheden
Bijzonderheden
Soort aanplant
Soort aanplant
Bloeiperiode
Bloeiperiode