Ratelpopulier

Ratelpopulier

De ratelpopulier is genoemd naar het kenmerkend ratelende geritsel van zijn bladeren in de wind. Hij groeit het best op matig droge, goed geventileerde grond. De ratelpopulier is een waardplant voor de Oranje Espenspanner.

Schietwilg

Schietwilg

De schietwilg groeit goed langs sloten en waterkanten. In april komen de bladeren en ‘katjes’ tegelijk tevoorschijn. De bladeren zijn langwerpig en hebben een zilverige glans. De bloemen zijn heel eenvoudig en bestaan uit een bladschub en een honingklier. Hier komen insecten en vlinders op af.

Zomereik

Zomereik, Quercus robur

De zomereik, een boom met een lange levensduur, heeft grillige takken die zich in verschillende richtingen uitstrekken. Hij bloeit zelden, ongeveer elke vijf jaar, en zijn bloesem trekt vogels en insecten aan. Tijdens de bloeitijd groeien er “katjes” die uitgroeien tot eikels, die niet alleen eetbaar zijn, maar ook een belangrijk voedselbron vormen voor vele […]

Zomerlinde

Zomerlinde

De zomerlinde bevordert de bodemkwaliteit dankzij haar verteerbare bladafval. Met hartvormige bladeren, is deze boom makkelijk herkenbaar. In de lente zijn de jonge takken rood met rode knoppen, en in juni en juli bloeien opvallende gele bloemtuilen. Later groeien er minder opvallende grijsgroene vruchten. In de herfst krijgen de bladeren een intense gele kleur. De […]

Zwarte els

Zwarte els, Alnus glutinosa

De zwarte els groeit overal waar voldoende vocht aanwezig is zoals langs waterkanten, rivieroevers en moerassen. Het is een veel voorkomende boomsoort in Nederland. De zwarte els heeft een donker uiterlijk met paarse knoppen. In januari t/m maart krijgt hij paarsrode ‘katjes’ die zich uiteindelijk ontwikkelen tot nootjes.

Winterlinde

Winterlinde, Tilia Cordata

De Winterlinde groeit zonder moeite op verschillende grondsoorten en is populair als straat- of parkboom. In juni en juli bloeit hij met geelachtige of witte bloemen die bijen aantrekken dankzij hun geur. Na de zomer groeien deze uit tot kleine rode nootjes.

Fladderiep (of steel iep)

Fladderiep

De fladderiep is een inheemse boom die elk voorjaar roodbruine bloemen produceert in de vorm van klokjes. Deze bloeien in maart en april en veranderen later in eivormige nootjes die in mei van de boom vallen.

Gewone es

Gewone es

De es is een boom met zwarte takken, die snel groeit en rode bloempluimen produceert. Deze bloemen staan eerst rechtop en later hangen ze in trossen. Na de bloei ontwikkelen ze zich tot gevleugelde nootvruchten.

Gladde iep

Gladde iep

De gladde iep is een boomsoort die bekend staat om zijn gladde, grijze stam en opvallende, groene bladeren. Hij groeit snel en is daarom een populaire keuze voor het aanleggen van groene zones en parken. De boom heeft weinig onderhoud nodig en is bestand tegen ziektes en plagen. Hij groeit goed op bodems met een […]

Beuk

Beuk

De beuk is een reusachtige boom die een levensduur van 200 tot 300 jaar kan bereiken. Het bereiken van volwassenheid duurt zeker 30 jaar. De boom produceert nootjes, die door mensen en dieren worden gegeten, hoewel overmatig gebruik ongewenst is omdat ze een beetje blauwzuur bevatten – een giftige stof. Gelukkig kunnen de nootjes door […]

Maximale hoogte
Grondsoort
Grondsoort
Bijzonderheden
Bijzonderheden
Soort aanplant
Soort aanplant
Bloeiperiode
Bloeiperiode