Mispel

Mispel

De mispel is een kleine boom of struik die vroeg in het jaar bloeit met witte of roze bloemen. De vruchten, ook mispels genoemd, zijn eetbaar en worden veel gebruikt in desserts en dranken. De mispel groeit goed in een zonnige omgeving en is winterhard.

Vuilboom

De bijnaam “vuilboom” past niet bij deze prachtige struik. Met een maximale hoogte van 6 meter, is deze struik perfect als haag en bovendien is hij sterk, duurzaam en heeft hij een aantrekkelijk uiterlijk. Hij is niet alleen mooi, maar heeft ook een hoge ecologische waarde door de kleine bloemen die vol zijn met nectar. […]

Hazelaar

hazelaar

De hazelaar is een veelzijdige struik die weinig specifieke eisen heeft aan zijn groeiomstandigheden en bestand is tegen koude wintertemperaturen. Van januari tot maart pronkt hij met zijn prachtige bloemen, waarna de hazelnoten groeien. Hoewel het wel 10 jaar duren voordat de eerste oogst hazelnoten komt, zijn ze zowel voor mensen als dieren eetbaar en […]

Hulst

Hulst

De hulst is een inheemse wintergroene heester. Hij wordt vaak geassocieerd met de feestdagen en zijn bladeren zijn een veelgebruikt element in kerstdecoraties, zoals kerststukjes en kransen. De bladeren hebben een scherpe rand en aan de takken groeien knalgroene bessen.

Katwilg

Katwilg

Deze wilgensoort groeit bijna als een struik en ontwikkelt zich in het voorjaar. De bloei bestaat uit gele ‘katjes’ die meeldraden of stamperbloemen kunnen bevatten. Het is pas later in het seizoen dat de twijgen en bladeren verschijnen. De bladeren zijn langwerpig van vorm.

Wilde appel

wilde appel

De Wilde appel is een boom die voorkomt in het wild en wordt gekenmerkt door kleine, tart appels. Deze worden vaak gebruikt om dranken of gerechten te maken. De bomen kunnen groeien tot 15 meter en bloeien met witte tot roze bloemen in de lente.

Bittere wilg

Bittere wilg

De bittere wilg bloeit in het voorjaar met paarse ‘katjes’, die bekend staan om hun bittere smaak. Ze zijn daardoor niet aantrekkelijk voor vee. Onderhoud aan de wilg is alleen nodig om de plant in vorm te houden.

Gelderse roos

Gelderse roos

De Gelderse roos is een struik die in mei en juni witte bloemen produceert die veel nectar bevatten. De bloemen trekken veel bijen en vlinders aan en na de bloei komen er trosjes met bessen aan de takken. Deze zijn voor de mens wel eetbaar, maar moeten in beperkte hoeveelheden worden gegeten. Vogels als de […]

Gele kornoelje

Gele kornoelje

De gele kornoelje is een winterbloeier, die makkelijk te herkennen is aan zijn kleine viertallige gele bloemen. Als de bloemen bevrucht zijn, groeien er rode steenvruchten aan. Deze zijn eetbaar en kunnen gebruikt worden om compote, marmelade, gelei of sap van te maken.

Grauwe wilg

Grauwe wilg

De grauwe wilg toont zijn kleurrijke bloemen in de maanden maart en april voordat de bladeren verschijnen. Er groeien rechtopstaande ‘katjes’ die nectar bevatten. Hier komen in het najaar veel bijen op af. In het najaar ontwikkelen de bloemen zich tot vruchten die uit meerdere zaden bestaan en door de wind worden verspreid dankzij hun […]

Maximale hoogte
Grondsoort
Grondsoort
Bijzonderheden
Bijzonderheden
Soort aanplant
Soort aanplant
Bloeiperiode
Bloeiperiode