Laurierwilg
De laurierwilg kan tussen de 10 en 12 meter hoog worden en bloeit van mei t/m juni. Het heeft gele mannelijke en groene vrouwelijke ‘katjes’. De laurierwilg doet het goed in natte omgevingen, zoals slootkanten, moerassen en nat grasland.
Mispel
De mispel is een kleine boom of struik die vroeg in het jaar bloeit met witte of roze bloemen. De vruchten, ook mispels genoemd, zijn eetbaar en worden veel gebruikt in desserts en dranken. De mispel groeit goed in een zonnige omgeving en is winterhard.
Peer
De perenboom is een bloeiende boom die fruit produceert in de vorm van peren. Het fruit is eetbaar en wordt gebruikt in allerlei gerechten. Perenbomen groeien meestal in gematigde klimaten en vereisen regelmatige verzorging, waaronder snoeien en besproeien.
Ratelpopulier
De ratelpopulier is genoemd naar het kenmerkend ratelende geritsel van zijn bladeren in de wind. Hij groeit het best op matig droge, goed geventileerde grond. De ratelpopulier is een waardplant voor de Oranje Espenspanner.
Ruwe berk
De ruwe berk komt veel voor en Nederland. Dit komt omdat hij goed kan groeien op voedselarme bodems. Deze boom wordt gekenmerkt door de witte, ruwe stam en de naar beneden hangende takken. In maart t/m mei bloeit de boom ‘katjes’ die al snel na de bloei naar beneden vallen. De boom zorgt voor veel […]
Schietwilg
De schietwilg groeit goed langs sloten en waterkanten. In april komen de bladeren en ‘katjes’ tegelijk tevoorschijn. De bladeren zijn langwerpig en hebben een zilverige glans. De bloemen zijn heel eenvoudig en bestaan uit een bladschub en een honingklier. Hier komen insecten en vlinders op af.
Spaanse aak
De Spaanse aak is een boom die groeit in het warme klimaat van Spanje en de Middellandse Zee. Het heeft een opvallende, breed uitlopende kroon en heldere, groene bladeren. De boom wordt vaak gebruikt als sierboom in openbare ruimtes en tuinen vanwege zijn decoratieve uiterlijk.
Hazelaar
De hazelaar is een veelzijdige struik die weinig specifieke eisen heeft aan zijn groeiomstandigheden en bestand is tegen koude wintertemperaturen. Van januari tot maart pronkt hij met zijn prachtige bloemen, waarna de hazelnoten groeien. Hoewel het wel 10 jaar duren voordat de eerste oogst hazelnoten komt, zijn ze zowel voor mensen als dieren eetbaar en […]
Hondsroos
De hondsroos bloeit in de zomer, van juni tot juli, met fraaie bloemen die variëren van wit tot lichtroze. Insecten zoals hommels, bijen en vlinders worden aangetrokken door deze bloemen. Na de bloei groeien er bessen aan de struik, bekend als rozenbottels, die een belangrijke voedselbron zijn voor veel vogelsoorten en ook door mensen kunnen […]
Hulst
De hulst is een inheemse wintergroene heester. Hij wordt vaak geassocieerd met de feestdagen en zijn bladeren zijn een veelgebruikt element in kerstdecoraties, zoals kerststukjes en kransen. De bladeren hebben een scherpe rand en aan de takken groeien knalgroene bessen.